ארכיון חודש: ינואר, 2013

קבלת רישיון נהיגה הולנדי על בסיס הרישיון הישראלי

הוצאת רישיון נהיגה בהולנד.

כשירות לקהילה, החלטתי לרשום על תהליך קבלת רישיון נהיגה הולנדי על בסיס הרישיון הישראלי.

למרות שרישיון הנהיגה הישראלי עומד בתקנים בינלאומיים, וניתן להשתמש בו במדינות רבות, לעיתים יש הגבלות בשימוש שלו.

בהולנד, ניתן להשתמש ברישיון הנהיגה הישראלי (ללא צורך בקניית רישיון נהיגה בינלאומי. חבל על הכסף והטרחה של לגשת למ.מ.ס.י או לדואר)  למשך 6 חודשים מהרגע בו נרשמת בעירייה כתושב.
פרטים עדכניים ניתן למצוא באתר של משרד התחבורה:
http://he.mot.gov.il/index.php?option=com_content&view=article&id=293:drv-lic-int-a&catid=62&Itemid=83

לאחר ששת החודשים, הרישיון לא תקף, ומומלץ להחליפו לרישיון מקומי הולנדי.

המשך הרשומה רשומה בלשון נקבה מטעמי נוחות, אך מתייחס לשני המינים (ברוח חברת הכנסת החדשה מרב מיכאלי)

התנאים המרכזיים להחלפת הרישיון להולנדי:

  • את מתגוררת בהולנד ורשומה בעירייה.
  • את תושבת האיחוד האירופאי (EU) או שייכת ל-EEA או תושבת שוויץ או תושבת מדינה שיש להולנד הסכם עימה בנושא
  • (תנאי אופציונלי) קיבלת את 30% ruling (הטבת מס מיוחדת לזרים שבאים לעבוד בהולנד. פרטים בלינק המצורף).
  • יש לך אשרת שהייה חוקית בהולנד (אם אינך שייכת ל-EU, EEA or Switzerland)
  • יש לך רישיון נהיגה בתוקף.
  • לפי התנאים הרשמיים, ניתן להחליף רק רישיון נהיגה B (קרי – רכב פרטי) לרישיון הולנדי. עם זאת, יש לי רישיון לאופנוע קטן (עד 125 סמ"ק) וקיבלתי אישור גם לגביו.

הפרוצדורה להחלפת הרישיון:
הפרוצדורה נעשית בעירייה במחוז הקרוב למקום מגוריך.
תזדקקי לדברים הבאים:

  • תמונת פספורט  צבעונית שעונה על התנאים של תמונות פספורט רשמיות (קרי – אסור לחייך עם שיניים, בלי משקפיים, שיער מאחורי האזניים וכו')
  • הרישיון הזר (הישראלי במקרה שלנו).
  • אשרת השהייה החוקית או הדרכון הזר ששייך לאחת המדינות שתוארו לעיל.
  • מסמך המאשר קבלת 30% ruling (אופציונלי).
  • אישור על כשירות פיזית (פרטים על זה בהמשך).
  • תשלום של 44 יורו (נכון לשנת 2012).

הבקשה מועברת למשרד התחבורה ההולנדי – Government Road Transportation Agency (Rijksdienst voor het Wegverkeer, RDW)  ואורכת כ-2-3 שבועות.
בזמן עיבוד הבקשה, הרישיון בפועל לא נמצא אצלך (אלא אם במקרה יש לך רישיון נהיגה מפלסטיק עם תמונה ובתוקף נוסף) ולכן, אסור לך לנהוג.

אישור על כשירות פיזית:
ברוב המקרים, תתבקשי בנוסף לטופס הבקשה הרשמי לRDW, להגיש אישור על כשירות פיזית. שמו בהולנדית: verklaring van geschiktheid.

בטופס זה מכיל הצהרה על כך שאת כשירה פיזית ונפשית לנהוג ברכב, ואין לך איזושהי מגבלה שבעטייה לא תוכלי לנהוג. הוא מורכב מכ-10 שאלות.
במידה ותעני NO  על כל השאלות, אז לא צריך שום בדיקת רופא אלא פשוט למלא את הפרטים, לשים במעטפה המצורפת לטופס ולשלוח את זה לסוכנות הרלוונטית.
כמובן שהטופס כולו בהולנדית, אבל די פשוט למצוא תרגום שלו ברשת, או שפשוט אפשר גם למצוא הולנדי כלשהו הקרוב למקום מגורייך או עבודתך ולשאול אותו.

את טופס זה מקבלים גם בעירייה, יחד עם טופס הבקשה הרשמי המקורי, והוא נשלח לסוכנות אחרת – Central Office for Motor Vehicle Driver Testing (CBR).
בהתאם למה שתמלאי בטופס הכשירות, תקבלי חיווי מ-CBR בדואר, על המשך הטיפול (לרוב, אם אין בעיות מיוחדות, לא יידרש טיפול כלל).
למזלנו, שתי הסוכניות הללו מדברות אחת עם השניה, ואחרי שהטופס מCBR יעובד, האישור יועבר אוטומטית ל-RDW להמשך העיבוד.
הטופס הנ"ל עולה, נכון ל-2012, כ-23 יורו, וגם את תשלום זה מבצעים בעירייה.

פרטים על הטופס הנ"ל:
http://www.cbr.nl/ev.pp
http://en.gemeente.groningen.nl/rijbewijs/eigen-verklaring-bij-aanvraag-rijbewijs-met-medische-keuring/#1-eigen-verklaring-70

לאחר מספר שבועות תקבלי הודעה בדואר שאומרת לך שהתהליך הסתיים, ואת יכולה לגשת לבניין הערייה לקבל את הרישיון.
חובה להגיע בעצמך (גם לביצוע התהליך וגם לאיסוף הרישיון), לא ניתן לבצע את התהליך הזה עם אדם אחר שמקבל ממך ייפוי כוח.

יש לציין, שבעירייה תקבלי רק את רישיון ההולנדי. הרישיון הישראלי יישלח לשגרירות ישראל בהאג. למה? אני לא יודעת. ככה זה.
לי במקרה יצא לבקר בשגרירות, משום שאני עושה שם מבחנים של האוניברסיטה הפתוחה, אז פשוט לקחתי את הרישיונות משם ישירות, אבל הבנתי מהם שאין להם בעיה לשלוח את הרישיון בדואר לכל מקום בהולנד.
לפרטים נוספים מולם, אפשר לפנות במייל – הם יותר זמינים בו מאשר בטלפון administration@hague.mfa.gov.il

לסיום, מקור מידע מצוין לנושא:
http://www.iamsterdam.com/en-GB/living/official-matters/driving-licence

נשיקות הולנדית,

רוני.