ארכון קטגוריה: שירות לקהילה

מחשבות על התואר מדעי המחשב מערכות ויישומים + ניהול

יש לציין שכל האמור לעיל נכתב על סמך חוויה אישית שלי בלבד ויש לקחת את הכל בערבון מוגבל, מכיוון שלכל אחד יש שיקולים שונים ומצב התחלתי שונה

למה ללמוד את התואר הזה?

ניהול ומדעי המחשב מערכות ויישומים, הוא תואר מצוין לאנשים שכבר נימצאים בתוך התעשייה, רוצים לקבל עוד קצת היכרות עם עולם המדמ"ח ולקבל גושפנקא אקדמאית שאמנם תהיה עוד שורה בקו"ח, אך גם תעשיר את הידע הכללי שלהם בדבר או שניים.

בחרתי את התואר, כי אני כבר עובדת בתור DBA מזה כמה שנים.
אין לי שאיפות לעבור לפיתוח, ולכן לא רציתי ללמוד מדמ"ח טהור,
אבל הרגשתי פער ביכולת שלי לעבוד יחד עם מתכנתים ורציתי השכלה שתאפשר לי להדביק את פער זה.

כשהתחלתי את התואר, לא היה מדמ"ח + מדעי המדינה (היום כבר יש את השילוב הזה), שילוב שהיה נראה לי מאוד מעניין, אז החלטתי ללמוד מדמ"ח + ניהול.

שווה לדעת שניתן לבקש הכרה בתוכנית לימודית של שילובים שלא קיימים עדיין מוועדה באו"פ.

חשוב לציין, שמכיוון שהתואר הזה הוא משולב, ותוכנית הלימודים היא פחות או יותר חצי מדמ"ח וחצי ניהול,
תואר זה אינו שווה ערך לתואר של מדמ"ח טהור (חד חוגי).
ישנם הרבה פחות קורסי מתמטיקה, הרבה קורסי חובה של מדמ"ח חד חוגי שלא נלמדים אפילו כקורסי בחירה במסלול המשולב והרבה פחות אופציות בקורסי הבחירה של מדמ"ח.

לדעתי, אם נעמיד סטודנט של התואר המשולב, לעומת סטודנט של תואר מדמ"ח טהור, כאשר שניהם חסרי רקע קודם, לסטודנט של התואר הטהור תהיה עדיפות מבחינת ידע של מדמ"ח על פני הסטודנט של התואר המשולב.

עם זאת, במידה ויש לסטודנט רקע/ניסיון קודם ו/או הוא כבר בתעשייה, אז התואר המשולב (לא רק שילוב עם ניהול, אלא כל שילוב אחר) יכול לתת יתרון של הרחבת הידע, יחד עם הקניית בסיס אקדמי טוב בעולם המדמ"ח.

להמשיך לקרוא →

מודעות פרסומת

גידול ילדים בהולנד 0-2.5

בלי לשים לב, אנחנו אוטוטו חוגגים 4 שנים למעבר להולנד.

בננו הבכור נולד כאן באמסטרדם והחלטתי לשתף אתכם במספר נקודות לגבי גידול ילדים בהולנד ככלל ובאמסטרדם בפרט.
הרשומה הבאה תפרט על החיים עם תינוק בהולנד והתהליך אותו עברתי.

נתחיל מההתחלה – תינוק חדש בא לעולם. מה עושים ?

רישום התינוק בעירייה

לפי החוק ההולנדי, תוך שלושה ימי עסקים מהלידה יש לרשום את התינוק בעירייה שבה התינוק נולד.
הרישום דורש הגעה פיזית לעירייה על ידי האב/אם הוא מיופה כוחו.

בעת הרישום יש להציג את המסמכים הבאים:

  1. מסמך זהות רישמי כלשהו של מבצע הרישום.
  2. תעודת נישואין (אם יש)
  3. פרטי הלידה – תאריך לידה ושעת הלידה (מקבלים גלויה עם הפרטים מבית החולים)

בעת הרישום יש לציין את שם התינוק (יש לסיים את ההתחבטות בשם הרך הנולד טרם ביצוע הרישום).
אם אחד מההורים הוא בעל אזרחות הולנדית, התינוק יקבל אוטומטית אזרחות הולנדית.
אם שני הצדדים אינם הולנדים, אז הוא יהיה חייב להירשם תחת האזרחות של אחד מהוריו.
במקרה זו, התינוק יירשם כחסר אזרחות באופן זמני, עד שהוא יקבל אזרחות כלשהי והשגרירות הרלוונטית תעביר את המידע לעירייה.
אנחנו ביצענו את התהליך הביורקרטי מול קונסוליית גרמניה כדי לתת לבננו אזרחות גרמניה.

על מנת לעשות לתינוק אזרחות ישראלית, יש לתאם פגישה בשגרירות ישראל ב-Hague. במקרה ואינכם נשואים או שאחד מבני הזוג אינו אזרח ישראל, שני בני הזוג מחויבים להגיע לפגישה. במקרה והינכם נשואים ושני בני הזוג ישראלים, רק נוכחות של בן זוג אחת מחויבת.
יש להביא לפגישה טופס הודעה על לידה ותעודת לידה מקורית חתומה ב"אפוסטיל".
לצורך הנפקת דרכון ראשון עבור הילד יש להביא בנוסף את טופס בקשה להנפקת דרכון שפרטיו מלאים. טופס זה ייחתם על ידי ההורים במקומות המתאימים וגם בשם הילד כמבקש. יש להביא בנוסף, 2 תמונות פספורט טובות של הילד.

בשביל לקבל את הטפסים הנ"ל, יש לכתוב אימייל לשגרירות. אני לא רוצה לצרף את הטפסים עצמם כי אולי הם השתנו/התעדכנו.
האימייל של השגרירות הוא: consular@hague.mfa.gov.il

לפרטים נוספים: אתר השגרירות.

להמשיך לקרוא →

עוברים להולנד – שלבים בירוקרטיים

900px-Flag_of_the_Netherlands.svg

Source: en.Wikipedia.org

 

אז אתם עוברים להולנד.
מז"ט.

יש הרבה מה לעשות, מה להכין ומה לוודא טרם המעבר.
יש כל כך הרבה סיטואציות שונות של הגירה, ואיני מאמינה שאוכל לספק פרטים על כלל הסוגים השונים, לכן אפרט כאן רק על החוויה שלי.

ברשותי דרכון גרמני, ואני נשואה לישראלי ללא דרכון ארופאי.
לאחר מספר חודשי חיפושים דרך הארץ, קיבלתי הצעת עבודה מחברה הולנדית הממוקמת באמסטרדם.
מהרגע של חתימת החוזה, החל מרוץ להשגת כל הדברים שצריך והתארגנויות לקראת ההגירה.
אתמקד כאן בפן הביורקרטי, שהוא מסובך קצת יותר ושווה תיעוד.

עידכון לאחר פירסום:
למרות שכבר ציינתי זאת למעלה, ישנן הרבה סוגי חוויות הגירה. שלנו יחסית הייתה פשוטה ונוחה.
העובדה שיש ברשותי דרכון של מדינה אירופאית שא-י-נ-ה הולנד שיחק לטובתינו, כי חוקי ההגירה של אזרחים אלו כפופי לחוקי האיחוד.
אם יש לאחד מהצדדים דרכון הולנדי, חוקי המשחק שונים לגמרי, ונהיים מסובכים, ארוכים, מטורטרים וגם אולי קצת יקרים יותר.

מסמכים שצריך לאסוף:

את כל התעודות המתוארות מטה – אם הן לא באנגלית, יש לתרגם אותן, לאשר את התרגום מול המקור אצל נוטריון ו-ג-ם לדאוג לחותמת אפוסטיל מבית המשפט על המסמכים.

  • תעודת לידה של שני בני הזוג
  • אם במקרה שיניתם את שמכם הפרטי או ששם המשפחה שונה מאז הלידה, יש להוציא תעודת שינוי שם ממשרד הפנים.
  • אם אתם נשואים, יש להביא את תעודת הנישואין.
    איני יודעת איזו תעודה ידועים בציבור מביאים.

חשוב לדעת (ואנחנו לא ידענו), כדאי ללכת לנוטריון שנמצא במחוז בו אתם מתגוררים, כי אח"כ צריך ללכת לבית המשפט של אותו מחוז בלבד כדי לקבל את חותמת האפוסטיל.
אנחנו התגוררנו באזור נתניה, והלכנו לנוטריון במשרד של חבר שאנחנו מכירים (בלי סיבה מיוחדת – סתם להכניס הכנסה למשרד של החבר) במודיעין, ואח"כ גילינו שאנחנו חייבים ללכת לבית המשפט ברמלה כדי לקבל את האפוסטיל, במקום ללכת לבית המשפט בנתניה.
נוטריון הוא שירות ממשלתי ולכן הוא עם מחירון קבוע. אין מחירים מיוחדים והנחות, ולכן פשוט אפשר לפתוח דפי זהב וללכת לנוטריון הקרוב למקום מגוריכם.

בנק:

לחברה שלי יש הסדר עם בנק ABN AMRO (שהוא בנק שעובד עם הרבה Expats ויש לו הרבה מאוד שירותים ושירותים מקוונים באנגלית), ולכן לא התעמקנו יותר מידי והלכנו לעשות חשבון בבנק הזה.
הבנקאי הסכים ליצור לי חשבון בנק ל-פ-נ-י שהיה לי BSN (מספר ת"ז/ביטוח לאומי בהולנד), ולכן 4 ימים אחרי שהגענו כבר הלכנו לפתוח חשבון בנק.
לבנק הבאנו את המסמכים הבאים:

  • חוזה עבודה
  • דרכונים של שני הצדדים
  • מספר BSN (ברוב המקרים הוא הכרחי).

רישום בעירייה:

כשבוע אחרי שהתחלתי לעבוד, קבעו לי פגישה בעיריית אמסטרדם.
בעירייה אתם נרשמים כתושבים, ובעת הרישום אתם תקבל את מספר ה-BSN.
לעירייה היינו צריכים להביא את המסמכים הבאים:

  • דרכון
  • חוזה שכירות דירה (ישנן הרבה "דירות שחורות", דירות שאתם שוכרים, אך אי אפשר להירשם איתן בעירייה. חובה לשכור דירה שניתן להירשם איתם בעירייה).
  • תעודות לידה של שני הצדדים (התרגום עם נוטריון ואפוסטיל כמובן).
  • תעודת נישואין(התרגום עם נוטריון ואפוסטיל כמובן).העירייה מצלמת העתקים של המסמכים ומחזירה לכם את המקוריים.

IND:

 [IND source: ind.nl]

Source: ind.nl

אי אפשר להתחיל בתהליך אישור התושבות לחסר אזרחות, טרם ההירשמות בעירייה. לאחר הרישום, ניתן לקבוע פגישה ב-IND.
כשנרשמנו בעירייה, אני קיבלתי אוטומטית מספר BSN, ובן זוגי לא, מכיוון שעדיין לא סיימנו את עניינינו ב-IND (משרד ההגירה).
בן זוגי קיבל רק 'Bewijs van Bekendmaking’ – proof acknowledgment
עם המכתב של 'Bewijs van Bekendmaking’ הולכים ל-IND.

אחרי הביקור בעירייה, יש להתקשר ל-IND, לטלפון מספר 0900-1234561 ולקבוע פגישה בנוגע לתושבות (residence document).
כתובת ה-IND באמסטרדם: Stadhouderskade 85, 1073 AT Amsterdam

יש לציין שניתן להישאר בהולנד על ויזת תייר כשלושה חודשים, אז אין בעיה חוקית עם ההמתנה לפגישה ב-IND.

מכיוון שיש לי תושבות אירופאית, בקשת התושבות של בן זוגי הייתה:
Purpose of stay: Non EU family member of an EU citizen

הגענו בתאריך המיועד ל-IND ובפגישה מלאנו את הטפסים הרלוונטים, הפקיד צילם את כל המסמכים שהיינו צריכים להביא ובן זוגי קיבל חותמת זמנית בדרכון שמעידה על אישור תושבות שכולל אשרת עבודה. הטפסים שצריך להביא הם לרוב אותם טפסים שכבר רשומים לעיל.
עלות התהליך ב-IND הייתה 40 יורו (נכון ל-2012).
מהרגע בו קיבלנו את החותמת הזו, בן זוגייכול לעבוד בהולנד.

כמובן שלא הכל הלך חלק.
כשהלכנו בפעם הראשונה ל-IND, הם הסתכלו על חוזה העבודה שלי וראו שיש לי חודש ניסיון – הם אמרו לנו בלי להתבלבל, לחזור עוד חודש, כשתסתיים תקופת הניסיון, וכשנחזור יש להביא מסמך נוסף מהעבודה שלי המאשר את תום תקופת המבחן.
משרד ה-HR של העבודה שלי לא שמע על הנוהל הזה מעולם, אחרת הוא היה מראש אומר לי לחכות לתום תקופת הניסיון, אבל אין מה להתעצבן.

לאחר חודש כשהלכנו לשם שוב. הפעם, דברים הלכו חלק, וקיבלנו את החותמת בלי בעיות, ובן זוגי החל לשלוח צילום של החותמת בדרכון לחברות השמה ומעסיקים פוטנציאליים.

אחד האנשים מחברת ההשמה, התקשר ואמר לנו שלפי החותמת אין לבן זוגי אישור עבודה בהולנד. רק אישור שהייה.
בדקנו מול ה-IND והסתבר שבשורה בחותמת שאומרת: אישור עבודה – כן/לא, שפשוט שכחו בחותמת לשים עיגול מסביב ל-כן, ולכן זה לא תקף.
היינו צריכים לחזור שוב ל-IND לתקן את העניין.

אחרי כ-3 חודשים קיבלנו את המכתב המשמח, שמבשר לנו שהבקשה אושרה סופית ואנחנו יכולים לקפוץ ל-IND ולקבל תעודה ורודה – Verblijfsvergunning Bijsluiten שמהווה את אשרת השהייה והעבודה במדינה.

תעודה זו תקפה ל-5 שנים.

—————————————————————-

כאמור, זה היה התהליך שלנו.

כל אחד עובר תהליך שונה – לדוגמא – חלק מגיעים להולנד ללא עבודה מראש וצריכים לחפש.
אנשים שבאים בצורה כזו לכאן (בהנחה שהם חוקיים) – צריכים לקחת בחשבון שדברים ילכו פחות חלק.

אם אחד מהצדדים (בין אתם נשואים או ידועים בציבור) ללא אזרחות אירופאית, חייב לעבור תהליך ב-IND.
אי אפשר להתחיל את התהליך ב-IND, לפני שנרשמים בעירייה.
אי אפשר להירשם בעירייה ולקבל BSN בלי דירה, ולעיתים לוקח זמן עד שמוצאים.
אי אפשר לשכור דירה דרך חברות השכרה גדולות (כמו YMERE) ללא חוזה עבודה.
אי אפשר לרוב לפתוח חשבון בנק ללא BSN. רק ABN AMRO לדעתי יסכים ליצור חשבון בנק, לפני שיש לכם BSN.

בקיצור, יש מקרים מעצבנים שאתם עלולים להרגיש כמו במשל הביצה והתרנגולת.

חשוב לקחת את כל הדברים הללו מראש בחשבון ולהבין שאולי דברים ייקחו זמן.

זה אומר שצריך לחשב את ההוצאות בהתאם, לקחת מרווח ביטחון כלכלי, ולהבין שאולי תיאלצו לכרסם בחסכונות שלכם.

והכי חשוב – לא להתעצבן על הפקידים, כי זה רק יוציא לכם שיערות לבנות, ולא יועיל למצבכם.

שיהיה בהצלחה!

—————————————————————-

פירסמתי את הפוסט הזה בפורום ישראלים בהולנד, על מנת לשמוע חוויות נוספות של אנשים, וכך אוכל להוסיף זויות ראיה נוספות בהתאם.

קבלת רישיון נהיגה הולנדי על בסיס הרישיון הישראלי

הוצאת רישיון נהיגה בהולנד.

כשירות לקהילה, החלטתי לרשום על תהליך קבלת רישיון נהיגה הולנדי על בסיס הרישיון הישראלי.

למרות שרישיון הנהיגה הישראלי עומד בתקנים בינלאומיים, וניתן להשתמש בו במדינות רבות, לעיתים יש הגבלות בשימוש שלו.

בהולנד, ניתן להשתמש ברישיון הנהיגה הישראלי (ללא צורך בקניית רישיון נהיגה בינלאומי. חבל על הכסף והטרחה של לגשת למ.מ.ס.י או לדואר)  למשך 6 חודשים מהרגע בו נרשמת בעירייה כתושב.
פרטים עדכניים ניתן למצוא באתר של משרד התחבורה:
http://he.mot.gov.il/index.php?option=com_content&view=article&id=293:drv-lic-int-a&catid=62&Itemid=83

לאחר ששת החודשים, הרישיון לא תקף, ומומלץ להחליפו לרישיון מקומי הולנדי.

המשך הרשומה רשומה בלשון נקבה מטעמי נוחות, אך מתייחס לשני המינים (ברוח חברת הכנסת החדשה מרב מיכאלי)

התנאים המרכזיים להחלפת הרישיון להולנדי:

  • את מתגוררת בהולנד ורשומה בעירייה.
  • את תושבת האיחוד האירופאי (EU) או שייכת ל-EEA או תושבת שוויץ או תושבת מדינה שיש להולנד הסכם עימה בנושא
  • (תנאי אופציונלי) קיבלת את 30% ruling (הטבת מס מיוחדת לזרים שבאים לעבוד בהולנד. פרטים בלינק המצורף).
  • יש לך אשרת שהייה חוקית בהולנד (אם אינך שייכת ל-EU, EEA or Switzerland)
  • יש לך רישיון נהיגה בתוקף.
  • לפי התנאים הרשמיים, ניתן להחליף רק רישיון נהיגה B (קרי – רכב פרטי) לרישיון הולנדי. עם זאת, יש לי רישיון לאופנוע קטן (עד 125 סמ"ק) וקיבלתי אישור גם לגביו.

הפרוצדורה להחלפת הרישיון:
הפרוצדורה נעשית בעירייה במחוז הקרוב למקום מגוריך.
תזדקקי לדברים הבאים:

  • תמונת פספורט  צבעונית שעונה על התנאים של תמונות פספורט רשמיות (קרי – אסור לחייך עם שיניים, בלי משקפיים, שיער מאחורי האזניים וכו')
  • הרישיון הזר (הישראלי במקרה שלנו).
  • אשרת השהייה החוקית או הדרכון הזר ששייך לאחת המדינות שתוארו לעיל.
  • מסמך המאשר קבלת 30% ruling (אופציונלי).
  • אישור על כשירות פיזית (פרטים על זה בהמשך).
  • תשלום של 44 יורו (נכון לשנת 2012).

הבקשה מועברת למשרד התחבורה ההולנדי – Government Road Transportation Agency (Rijksdienst voor het Wegverkeer, RDW)  ואורכת כ-2-3 שבועות.
בזמן עיבוד הבקשה, הרישיון בפועל לא נמצא אצלך (אלא אם במקרה יש לך רישיון נהיגה מפלסטיק עם תמונה ובתוקף נוסף) ולכן, אסור לך לנהוג.

אישור על כשירות פיזית:
ברוב המקרים, תתבקשי בנוסף לטופס הבקשה הרשמי לRDW, להגיש אישור על כשירות פיזית. שמו בהולנדית: verklaring van geschiktheid.

בטופס זה מכיל הצהרה על כך שאת כשירה פיזית ונפשית לנהוג ברכב, ואין לך איזושהי מגבלה שבעטייה לא תוכלי לנהוג. הוא מורכב מכ-10 שאלות.
במידה ותעני NO  על כל השאלות, אז לא צריך שום בדיקת רופא אלא פשוט למלא את הפרטים, לשים במעטפה המצורפת לטופס ולשלוח את זה לסוכנות הרלוונטית.
כמובן שהטופס כולו בהולנדית, אבל די פשוט למצוא תרגום שלו ברשת, או שפשוט אפשר גם למצוא הולנדי כלשהו הקרוב למקום מגורייך או עבודתך ולשאול אותו.

את טופס זה מקבלים גם בעירייה, יחד עם טופס הבקשה הרשמי המקורי, והוא נשלח לסוכנות אחרת – Central Office for Motor Vehicle Driver Testing (CBR).
בהתאם למה שתמלאי בטופס הכשירות, תקבלי חיווי מ-CBR בדואר, על המשך הטיפול (לרוב, אם אין בעיות מיוחדות, לא יידרש טיפול כלל).
למזלנו, שתי הסוכניות הללו מדברות אחת עם השניה, ואחרי שהטופס מCBR יעובד, האישור יועבר אוטומטית ל-RDW להמשך העיבוד.
הטופס הנ"ל עולה, נכון ל-2012, כ-23 יורו, וגם את תשלום זה מבצעים בעירייה.

פרטים על הטופס הנ"ל:
http://www.cbr.nl/ev.pp
http://en.gemeente.groningen.nl/rijbewijs/eigen-verklaring-bij-aanvraag-rijbewijs-met-medische-keuring/#1-eigen-verklaring-70

לאחר מספר שבועות תקבלי הודעה בדואר שאומרת לך שהתהליך הסתיים, ואת יכולה לגשת לבניין הערייה לקבל את הרישיון.
חובה להגיע בעצמך (גם לביצוע התהליך וגם לאיסוף הרישיון), לא ניתן לבצע את התהליך הזה עם אדם אחר שמקבל ממך ייפוי כוח.

יש לציין, שבעירייה תקבלי רק את רישיון ההולנדי. הרישיון הישראלי יישלח לשגרירות ישראל בהאג. למה? אני לא יודעת. ככה זה.
לי במקרה יצא לבקר בשגרירות, משום שאני עושה שם מבחנים של האוניברסיטה הפתוחה, אז פשוט לקחתי את הרישיונות משם ישירות, אבל הבנתי מהם שאין להם בעיה לשלוח את הרישיון בדואר לכל מקום בהולנד.
לפרטים נוספים מולם, אפשר לפנות במייל – הם יותר זמינים בו מאשר בטלפון administration@hague.mfa.gov.il

לסיום, מקור מידע מצוין לנושא:
http://www.iamsterdam.com/en-GB/living/official-matters/driving-licence

נשיקות הולנדית,

רוני.