ארכיון תג: Gemeente

עוברים להולנד – שלבים בירוקרטיים

900px-Flag_of_the_Netherlands.svg

Source: en.Wikipedia.org

 

אז אתם עוברים להולנד.
מז"ט.

יש הרבה מה לעשות, מה להכין ומה לוודא טרם המעבר.
יש כל כך הרבה סיטואציות שונות של הגירה, ואיני מאמינה שאוכל לספק פרטים על כלל הסוגים השונים, לכן אפרט כאן רק על החוויה שלי.

ברשותי דרכון גרמני, ואני נשואה לישראלי ללא דרכון ארופאי.
לאחר מספר חודשי חיפושים דרך הארץ, קיבלתי הצעת עבודה מחברה הולנדית הממוקמת באמסטרדם.
מהרגע של חתימת החוזה, החל מרוץ להשגת כל הדברים שצריך והתארגנויות לקראת ההגירה.
אתמקד כאן בפן הביורקרטי, שהוא מסובך קצת יותר ושווה תיעוד.

עידכון לאחר פירסום:
למרות שכבר ציינתי זאת למעלה, ישנן הרבה סוגי חוויות הגירה. שלנו יחסית הייתה פשוטה ונוחה.
העובדה שיש ברשותי דרכון של מדינה אירופאית שא-י-נ-ה הולנד שיחק לטובתינו, כי חוקי ההגירה של אזרחים אלו כפופי לחוקי האיחוד.
אם יש לאחד מהצדדים דרכון הולנדי, חוקי המשחק שונים לגמרי, ונהיים מסובכים, ארוכים, מטורטרים וגם אולי קצת יקרים יותר.

מסמכים שצריך לאסוף:

את כל התעודות המתוארות מטה – אם הן לא באנגלית, יש לתרגם אותן, לאשר את התרגום מול המקור אצל נוטריון ו-ג-ם לדאוג לחותמת אפוסטיל מבית המשפט על המסמכים.

  • תעודת לידה של שני בני הזוג
  • אם במקרה שיניתם את שמכם הפרטי או ששם המשפחה שונה מאז הלידה, יש להוציא תעודת שינוי שם ממשרד הפנים.
  • אם אתם נשואים, יש להביא את תעודת הנישואין.
    איני יודעת איזו תעודה ידועים בציבור מביאים.

חשוב לדעת (ואנחנו לא ידענו), כדאי ללכת לנוטריון שנמצא במחוז בו אתם מתגוררים, כי אח"כ צריך ללכת לבית המשפט של אותו מחוז בלבד כדי לקבל את חותמת האפוסטיל.
אנחנו התגוררנו באזור נתניה, והלכנו לנוטריון במשרד של חבר שאנחנו מכירים (בלי סיבה מיוחדת – סתם להכניס הכנסה למשרד של החבר) במודיעין, ואח"כ גילינו שאנחנו חייבים ללכת לבית המשפט ברמלה כדי לקבל את האפוסטיל, במקום ללכת לבית המשפט בנתניה.
נוטריון הוא שירות ממשלתי ולכן הוא עם מחירון קבוע. אין מחירים מיוחדים והנחות, ולכן פשוט אפשר לפתוח דפי זהב וללכת לנוטריון הקרוב למקום מגוריכם.

בנק:

לחברה שלי יש הסדר עם בנק ABN AMRO (שהוא בנק שעובד עם הרבה Expats ויש לו הרבה מאוד שירותים ושירותים מקוונים באנגלית), ולכן לא התעמקנו יותר מידי והלכנו לעשות חשבון בבנק הזה.
הבנקאי הסכים ליצור לי חשבון בנק ל-פ-נ-י שהיה לי BSN (מספר ת"ז/ביטוח לאומי בהולנד), ולכן 4 ימים אחרי שהגענו כבר הלכנו לפתוח חשבון בנק.
לבנק הבאנו את המסמכים הבאים:

  • חוזה עבודה
  • דרכונים של שני הצדדים
  • מספר BSN (ברוב המקרים הוא הכרחי).

רישום בעירייה:

כשבוע אחרי שהתחלתי לעבוד, קבעו לי פגישה בעיריית אמסטרדם.
בעירייה אתם נרשמים כתושבים, ובעת הרישום אתם תקבל את מספר ה-BSN.
לעירייה היינו צריכים להביא את המסמכים הבאים:

  • דרכון
  • חוזה שכירות דירה (ישנן הרבה "דירות שחורות", דירות שאתם שוכרים, אך אי אפשר להירשם איתן בעירייה. חובה לשכור דירה שניתן להירשם איתם בעירייה).
  • תעודות לידה של שני הצדדים (התרגום עם נוטריון ואפוסטיל כמובן).
  • תעודת נישואין(התרגום עם נוטריון ואפוסטיל כמובן).העירייה מצלמת העתקים של המסמכים ומחזירה לכם את המקוריים.

IND:

 [IND source: ind.nl]

Source: ind.nl

אי אפשר להתחיל בתהליך אישור התושבות לחסר אזרחות, טרם ההירשמות בעירייה. לאחר הרישום, ניתן לקבוע פגישה ב-IND.
כשנרשמנו בעירייה, אני קיבלתי אוטומטית מספר BSN, ובן זוגי לא, מכיוון שעדיין לא סיימנו את עניינינו ב-IND (משרד ההגירה).
בן זוגי קיבל רק 'Bewijs van Bekendmaking’ – proof acknowledgment
עם המכתב של 'Bewijs van Bekendmaking’ הולכים ל-IND.

אחרי הביקור בעירייה, יש להתקשר ל-IND, לטלפון מספר 0900-1234561 ולקבוע פגישה בנוגע לתושבות (residence document).
כתובת ה-IND באמסטרדם: Stadhouderskade 85, 1073 AT Amsterdam

יש לציין שניתן להישאר בהולנד על ויזת תייר כשלושה חודשים, אז אין בעיה חוקית עם ההמתנה לפגישה ב-IND.

מכיוון שיש לי תושבות אירופאית, בקשת התושבות של בן זוגי הייתה:
Purpose of stay: Non EU family member of an EU citizen

הגענו בתאריך המיועד ל-IND ובפגישה מלאנו את הטפסים הרלוונטים, הפקיד צילם את כל המסמכים שהיינו צריכים להביא ובן זוגי קיבל חותמת זמנית בדרכון שמעידה על אישור תושבות שכולל אשרת עבודה. הטפסים שצריך להביא הם לרוב אותם טפסים שכבר רשומים לעיל.
עלות התהליך ב-IND הייתה 40 יורו (נכון ל-2012).
מהרגע בו קיבלנו את החותמת הזו, בן זוגייכול לעבוד בהולנד.

כמובן שלא הכל הלך חלק.
כשהלכנו בפעם הראשונה ל-IND, הם הסתכלו על חוזה העבודה שלי וראו שיש לי חודש ניסיון – הם אמרו לנו בלי להתבלבל, לחזור עוד חודש, כשתסתיים תקופת הניסיון, וכשנחזור יש להביא מסמך נוסף מהעבודה שלי המאשר את תום תקופת המבחן.
משרד ה-HR של העבודה שלי לא שמע על הנוהל הזה מעולם, אחרת הוא היה מראש אומר לי לחכות לתום תקופת הניסיון, אבל אין מה להתעצבן.

לאחר חודש כשהלכנו לשם שוב. הפעם, דברים הלכו חלק, וקיבלנו את החותמת בלי בעיות, ובן זוגי החל לשלוח צילום של החותמת בדרכון לחברות השמה ומעסיקים פוטנציאליים.

אחד האנשים מחברת ההשמה, התקשר ואמר לנו שלפי החותמת אין לבן זוגי אישור עבודה בהולנד. רק אישור שהייה.
בדקנו מול ה-IND והסתבר שבשורה בחותמת שאומרת: אישור עבודה – כן/לא, שפשוט שכחו בחותמת לשים עיגול מסביב ל-כן, ולכן זה לא תקף.
היינו צריכים לחזור שוב ל-IND לתקן את העניין.

אחרי כ-3 חודשים קיבלנו את המכתב המשמח, שמבשר לנו שהבקשה אושרה סופית ואנחנו יכולים לקפוץ ל-IND ולקבל תעודה ורודה – Verblijfsvergunning Bijsluiten שמהווה את אשרת השהייה והעבודה במדינה.

תעודה זו תקפה ל-5 שנים.

—————————————————————-

כאמור, זה היה התהליך שלנו.

כל אחד עובר תהליך שונה – לדוגמא – חלק מגיעים להולנד ללא עבודה מראש וצריכים לחפש.
אנשים שבאים בצורה כזו לכאן (בהנחה שהם חוקיים) – צריכים לקחת בחשבון שדברים ילכו פחות חלק.

אם אחד מהצדדים (בין אתם נשואים או ידועים בציבור) ללא אזרחות אירופאית, חייב לעבור תהליך ב-IND.
אי אפשר להתחיל את התהליך ב-IND, לפני שנרשמים בעירייה.
אי אפשר להירשם בעירייה ולקבל BSN בלי דירה, ולעיתים לוקח זמן עד שמוצאים.
אי אפשר לשכור דירה דרך חברות השכרה גדולות (כמו YMERE) ללא חוזה עבודה.
אי אפשר לרוב לפתוח חשבון בנק ללא BSN. רק ABN AMRO לדעתי יסכים ליצור חשבון בנק, לפני שיש לכם BSN.

בקיצור, יש מקרים מעצבנים שאתם עלולים להרגיש כמו במשל הביצה והתרנגולת.

חשוב לקחת את כל הדברים הללו מראש בחשבון ולהבין שאולי דברים ייקחו זמן.

זה אומר שצריך לחשב את ההוצאות בהתאם, לקחת מרווח ביטחון כלכלי, ולהבין שאולי תיאלצו לכרסם בחסכונות שלכם.

והכי חשוב – לא להתעצבן על הפקידים, כי זה רק יוציא לכם שיערות לבנות, ולא יועיל למצבכם.

שיהיה בהצלחה!

Source: photobucket.com

—————————————————————-

פירסמתי את הפוסט הזה בפורום ישראלים בהולנד, על מנת לשמוע חוויות נוספות של אנשים, וכך אוכל להוסיף זויות ראיה נוספות בהתאם.